lauantai 18. joulukuuta 2010

Geoforest Tour ( = Mangrove Tour) - 100 RM/hlö

 
Tämä retki alkoi aamulla kello 9:15, jolloin matkanjärjestäjämme nouti meidät hotellimme aulasta. Suuntasimme kohti satamaa, josta lähdimme noin 10 hengen porukalla kiertelemään veneellä Kilim Geoparkin mangrove-metsää. Retkemme kesti noin kuusi tuntia, ja se sisälsi melko paljon ohjelmaa:

- Fish feeding (Kalan ruokinta)
- Mangrove tour (Mangrove-kiertue)
- River cruise (Jokiristeily)
- Crocodile Cave (Krokotiililuola)
- Bat Cave (Lepakkoluola)
- Eagle Feeding (Kotkan syöttäminen)
- Fish Farm (Kalafarmi)
- Lounas
- Island Drop

Fish feeding tarkoitti kirjaimellisesti kalojen ruokintaa: ajoimme veneellä erään saaren lähelle ja oppaamme nakkelivat leipää veteen. Oli siinä turisteilla hauskaa, kun lauma pikkukaloja syöksyi veneen viereen niin että vedenpinta läiskyi ja pyrstöt vilisivät! Täytyy myöntää, että se oli varsin viihdyttävää.. mikä niissä kaloissa on niin kivaa?!

 
Mangrove Tour ja River Cruise olivat mielestäni yksi ja sama asia: ajelimme veneellä Mangrove -metsässä kapeita käytäviä pitkin ja yritimme oppaamme kanssa bongailla erilaisia eläimiä. Krokotiileja ei tällä alueella valitettavasti ole mahdollista nähdä :) Sen sijaan näimme erilaisia rapuja, mud skippereitä (ilmeisesti keuhkokaloja?) sekä Long tail Makaki -apinoita. Mangrove -metsän vesi on kokonaan suolavettä, joten metsän puut joutuvat ns. "hikoilemaan" suolan pois käyttämästään vedestä. Opas antoi meille kokeeksi pari puunlehteä, joiden pintaa nuolaisemalla huomasi, että ne olivat täysin suolaisia :)

 
Sekä krokotiili- että lepakkoluola olivat mielestäni näkemisen arvoisia: krokotiililuola oli erittäin matala luola joen yllä, ja pääsimme alittamaan sen juuri ja juuri. Sisällä luolan katossa roikkui kymmenittäin lepakoita. Hyönteisiä ei siellä näkynyt yhtään, sattuneesta syystä :) En sitten tiedä, mistä krokotiililuola on saanut nimensä, lieneekö sen matalasta korkeudesta? (Ainoastaan litteä eläin, kuten krokotiili voi alittaa…) Nousuveden ollessa korkeimmillaan luolan alittaminen veneellä on mahdotonta.

 
Lepakkoluolan alitimme kävellen. Tämä luonnonmuodostelma oli todella kaunis, tosin sen kauneutta pystyi ihailemaan ainoastaan ulkoa käsin. Sisälle astellessa oli nimittäin salamavalon käyttö kielletty (häiritsee lepakoita) ja luolan pimeydessä taskulamppujen valossa ei juuri ympäristöä katseltu. Bongasimme katosta kuitenkin kymmeniä lepakoita, jotka edustivat kahta lajia: Insect Bat ja Fruit Bat.

 
Luolien ihailun jälkeen suuntasimme merikotkien bongauspaikalle. Venekuskit nakkaavat veteen ilmeisesti jonkin sortin sapuskaa, joka houkuttelee paikalle kymmenittäin kotkia. Näin totisesti tapahtui! Emme nähneet vedessä lilluvan ruokaa ollenkaan (eikä oma oppaamme sinne mitään heittänyt), mutta kotkia lenteli joka puolella. Harmi kyllä kameramme zoomi ja tarkkuus ei ihan riittänyt täydellisiin kuviin näistä upeista kohteista :/ Kokemus oli silti hieno, en ole koskaan nähnyt näin isoja lintuja niin läheltä (eläintarha/lintupuisto -kokemuksia ei lasketa!) ja lintujen lentotaitojen esittely oli hurmaavaa katseltavaa :) Langkawi on muuten saanut nimensä näistä kotkista, sillä Langkawi tarkoittaa suomeksi punaruskeaa kotkaa. Kotkien syöttöpaikalla bongasimme merikotkien lisäksi myös kalakotkia.

Kotkien jälkeen vuorossa oli Fish Farm, kalankasvatustila. Kyseinen farmi kellui veden pinnalla, ja kalojen altaat oli eristetty muusta vedestä verkoilla. Altaat olivat varsin pieniä, mutta toisaalta kalat eivät paljon paremmasta tiedä: ne kun ovat kasvaneet altaassa poikasesta saakka. Farmilla saimme syöttää kaloja ihan kädestä pitäen. Tuli koskettua myös jättimäistä rauskua (Sting Ray), joka ahnaasti nappasi koko käden suuhunsa välipalaa havitellessaan :) Tuntui limaiselta!

 
Lounas järjestettiin eräällä toisella kalafarmilla, jonka yhteydessä oli veden pinnalla kelluva pikkuravintola. Ruoka ei ollut mitenkään erikoista (paistettua riisiä malesialaisittain), mutta kelpasi nälkäisille retkeläisille! Matkan viimeinen pysäkki (Island drop) olikin sitten lähtösatamassa, tosin hiekkarannan puolella. Saimme hengailla rannalla noin puolisen tuntia ennen takaisin paluuta hotellille.

Lisätietoa Magrove Toureista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti